Tek Yön
Gidiş - Dönüş
1 Yolcu
Yetişkin
1
18+ yaş
Çocuk
0
2-12 yaş
Bebek
0
0-2 yaş
Yaşlı
0
65+ yaş
Öğrenci
0
13-24 yaş
Kapat

Muş - Rize Uçak Bileti


En Uygun Ücrete Rize Uçak Biletleri

 

Rize uçak bileti almanın en kolay imkânını burada bulabilirsiniz. Hava yolu firmaları arasından tüm uçak biletlerini sorgulayarak, siz değerli müşterilerimize en uygun fiyatta olan uçak biletlerini sunuyoruz. Saniyeler içinde gerçekleşen bu hizmet ile uygun fiyata bilet satan firmaların uçak biletlerini görebiliyorsunuz. Sizlere sadece uçak bileti fiyatlarına inceleyerek gideceğiniz firmayı seçerek karar vermek düşüyor. Böylece en uygun Rize uçak biletini zaman kaybetmeden saniyeler içinde görebiliyor ve güvenli şekilde satın alabiliyorsunuz. Firmaları tek tek inceleyerek Rize uçuşlarını aramak zorunda kalmıyorsunuz. Sizlere zamanı ve parayı kendinize ayırma fırsatını sunuyoruz. Böylece ucuz bilet ile konforlu bir uçuş yapabiliyorsunuz.

 

Rize Etimolojisi Hakkında

 

Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus olarak geçen şehir adının Yunanca Riza isminden geldiği düşünülmektedir. Anlamı da Dağ Eteği demektir. Bazı kaynaklarda ise Yunan dilinde ‘’pirinç’’ anlamındadır. Lazcada Rize’nin ismi ise Rizini’dir.

 

Rize Şehrinin Tarihi

 

Kafa karıştırmayacak kısa bir özet ile şehrin tarihi şu şeklidedir; Tarım ve hayvancılık, deniz seferleri Rize’de farklı dönemlerde yapılmıştır. Milletler burayı ticari bölge olarak kurmuşlardır. Daha sonraları değişik toplumların eline geçen şehir, 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türklerin eline geçerek varlığını sürdürmüştür. Zaman ilerledikçe bir kısmı Bizans İmparatorluğu egemenliğine girmiş fakat ileriki yıllarda Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. 1924 yılında da şehir il olmaya hak kazanmıştır.

 

İklim ve Doğal Bitki Örtüsü

 

Yazları ve kışları ılık, her mevsim de bol yağmur almaktadır. Bunun yanında Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi Rize’dir. Güneyde bulunan dağlara paralel şekilde iklim sertleşir, Kafkas dağları ise soğuk kuzey rüzgârlarını önlemektedir. İl toprakların %48’i orman ve fundalık alanlar ile kaplı olarak yer almaktadır. Çok çeşitli ve çok gür bir bitki örtüsü bulunmaktadır. İçecek olarak tüketilen çay Rize için bir sembol olarak yer almaktadır. Çayın dışında da fındık, armut ve elma bahçeleri de mevcuttur. Bunun yanında Rize’de bol yağıştan dolayı akarsu yoğunluğu fazladır.

 

Rize’ye Ne Zaman Gidilmeli?

 

Yılın her dönemi Rize’ye ulaşabilirsiniz. En uygun uçak biletini almak istiyorsanız, yapmanız gereken buradan alış veriş gerçekleştirmek ve erken rezervasyon yaptırmaktır. Gidiş zamanınız belli ise birkaç hafta önce uçak bileti rezervasyonu işleyerek uygun bir fiyata seyahat edebilirsiniz.

 

Rize’de Yöresel Tatlar

 

Rize yöre mutfağında karalahana, fasulye, mısır, süt ürünleri ve deniz ürünleri bulunmaktadır. Süt ürünleri olarak ayran, yoğurt, tereyağı ve peynir, deniz ürünleri olarak da hamsi  tercih edilmiştir.

 

Mısır Unu İle Yapılan Yöresel Tatlar

 

Mısır ekmeği, muhlama, haşıl, çumur, papara, hoşmer, çılbır ve haviçidir.

 

Yöresel Hamsi İle Yapılan Tatlar;

 

Rize bölgesinin en ünlü deniz ürünü olarak bulunan hamsiden 21 çeşit yemek yapılmaktadır

 

Yöresel Karalahana, Fasulye İle Yapılanlar;

 

Karalahana sarması ya da etli dolması, tomari tavalisi ya da kavruntusu tavalisi veya kavruntu, pazı tavalisi ya da kavruntusu, , pazı dolması ve ısırgan yemeği sayılabilir. Ayrıca koliva ve kebap mısır da şehirde yapılmaktadır.

 

Rize Yöresel Çorbalar

 

Korkota veya ayran çorbası, Ğopi çorbası, fasulye çorbası ve kabak çorbası

 

Yöresel Tatlı Çeşitleri;

 

Pepeçura, herse, paluze, pekmezli asude, kabak sütlacı, termoni, ekşaşi ve pekmezli kabak.

 

Yöresel Hamur İşi Tatlıları;

 

Laz böreği, çırahta ve enişte lokumu.

 

Rize’den Ne Alınmalı?

 

Hala el sanatı işleri sürdürülmekte olduğu için, Rize yöresinde ahşap ve el örgü ürünleri alabilirsiniz. Ayrıca Hemşin çorabı ve Rize bezi ünlü dokuma türleridir. Yörede bol miktarda çay sepeti, üzüm sepeti, piknik sepeti ve meyve sepeti benzeri hasır örme eşyalar bulunmaktadır. Diğer ahşap ürünleri arasında ise kemençe şimşir kaşık türleri, , iskemleler ve maket taka yer almaktadır. En önemli nokta ise yörenin Anzer balıdır. Yöreye ait olan eşyaları satın alarak, Karadeniz yöresinin hatıralarını hediye verebilir ya da yıllar boyu saklayabilirsiniz.

 

Rize’de Gezilecek Mekânlar

 

Müzeler

 

Rize Müzesi (Sarı Ev), Atatürk Evi Müzesi ve Etnografya Müzesi

 

Kale Yapıları

 

Zil Kalesi, Kale-i Bala Rize Kalesi, , Kız Kalesi ve Zeleki Kalesi.

 

Camiler

 

Gülbahar Camii, İslam Paşa Camii (Kurşunlu Cami), Caferpaşa Camii.

 

Kaplıca ve İçmece Yerleri

 

Ayder Kaplıcası ülkenin en önemlileri arasında yer almaktadır. İçmecenin suyu kokusu olmayan, renksiz ve berraktır. Çayırlı Maden Suyu  ve İkizdere-Şimşirli İçmecesi pek çok hastalıklara iyi gelmesi ile bilinmektedir.

 

Şelale;

 

Ağaran Şelalesi

 

Rize’de Bulunan Yaylalar

 

Kaçkar sıradağları eteğinde bulunan ilçelerde yoğun bir biçimde yer almakta olan yaylalar, fazla yatırıma ihtiyaç duyulmayan turizm faaliyetidir. Ayrıca buralarda özgün mimari evleri hala mevcuttur. Ayder, Aşağı-Yukarı Kavron ve Anzer Yaylaları, turizm için önemli noktalardır. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı ziyaretçilerin gittiği mekânlar bu bölgelerdir. Birbiri ardına uzanan sıradağların eteklerinde bulunan bu yaylalarda yaz ayında ot biçme şenlikleri yapılmaktadır. Bu şenliğe isteyen herkes katılabilir. Buralarda bir rehber ile doğa yürüyüşü gerçekleştirmek iyi bir seçim olacaktır.

 

Milli Parklar

 

Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Karadeniz dağında yer alan Kuş Gözlem alanı bulunmaktadır.

 

Sportif Faaliyetler

 

Rize doğa yürüyüşü ile beraber dağcılığa, kano ve raftinge, balıkçılığa elverişli bir alandır. Çoğu akarsu ve yayla bu olanaklar için yeterlidir. Bunun yanında birçok boyutlu dere de Rize bölgesinde yer almaktadır.

 

Rize’ye Gidince Yapmadan Dönmemelisiniz

 

Rize Kalesi ve Zil Kalesine uğramadan, Ayder yaylasında ve İkizdere-Ilıca’da kaplıcaya, Çayeli’nde denize girmeden, Anzer Balı tatmadan, yöresel lezzetleri incelemeden, ünlü Rize çayı satın almadan ve Atmaca avcılığını izlemeden dönmemelisiniz.

 

Rize Havaalanı

 

Rize’de havalimanı yer almadığından dolayı, Rize uçuşları için Trabzon Havalimanı kullanılmaktadır. Şehir merkezi yaklaşık olarak 160 km mesafe uzaklığı olan Trabzon Havalimanı’ndan yurt içi ve yurt dışı uçuşlar gerçekleştirilmektedir.

 

Trabzon Havalimanı’na Nasıl Gidilir?

 

Trabzon Havalimanı’na Atatürk Meydanı’nda bulunan dolmuşlar ya da taksi ile ulaşabilirsiniz. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden verilen habere göre Rize-Artvin Havalimanı inşaatı yakında başlanacaktır. Türkiye’de deniz üzerine yapılacak ikinci havalimanı projesi olarak yer almaktadır. Hızlı bir şekilde bölge halkına sunulacağı da belirtildi. Havalimanı uçuşa uygun olduğu zamanlarda Rize ucuz uçak biletlerini sistemimiz ile saniyeler içinde bulabilirsiniz.

 

 

 


Muş - Rize uçak bileti

En Ucuz Muş Uçak Bileti Satın Al

Muş şehrine seyahat etmek isteyen kişiler için uçak yolculuğu iyi bir seçenek olmaktadır. Eğer seyahat edilecek olan tarih belli ise internet üzerinden erken rezervasyon yaparak en ucuz Muş uçak biletine sahip olmak mümkündür. Ancak seyahat tarihinin erkenden belli olmadığı durumlarda ise ucuz uçak biletlerine internet üzerinden ulaşılabilmektedir. Muş hava alanında hem iç hatlar hem de dış hatlar terminalinin bulunması oradan yolculuk yapacak olan kişi sayısını artırmaktadır. Uçak yolculuğuna olan talebin artması sefer sayılarının artması manasına geldiğinden dolayı uçak bileti seçeneklerinde de buna paralel olarak artış görülebilmektedir. Dolayısıyla Muş uçak bileti almak isteyenler için pek çok imkân sunulmaktadır.

Muş İlinin Ve Adının Tarihi

Muş ilinin adını ne zaman aldığı ve ne zaman kurulduğuna dair kesin doğru olan bilgiler bulunmamaktadır. Şehrin ismine dair birçok rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden bazıları dini kaynaklı iken bazıları da göçler ile ilgilidir. Kaynaklara bakıldığında Muş ilinin adı Taron olarak geçmektedir. İl hakkındaki tarihi bilgilere bakıldığında en eski topluluk olarak Urartular göze çarpmaktadır. Bundan önceki dönemlere ait bilgilere ulaşmak ise mümkün olamamaktadır. Şehrin ilk olarak il merkezi yapılması 1924 yılına dayanmaktadır. Ancak daha sonra çıkan ayaklanma ile il Bitlis’e bağlanmıştır. Bunun ardından 1929 senesinde ise Muş tekrar il merkezi olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

Muş Coğrafi Yapısı

Ülkemiz haritasında Muş Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Genel olarak etrafı dağlar ile çevrili olan bu şehrin yüzölçümü yaklaşık sekiz bin kilometre karelik alandır. Şehir alanını Güneydoğu Toroslar çevrelemektedir. Bölgedeki dağ sayısı fazla olduğundan dolayı Muş iline dağlık alanda yer alıyor demek pek de yanlış olmamaktadır. İlin başlıca önemli dağları Akdoğan(Hamurpet) dağları, Şerafettin dağları, Bilican dağları, Bingöl dağları, Otluk dağları, Yakupağa dağları, Haçreş(Karaçavuş, çavuş) dağları olarak bilinmektedir. Bunların haricinde bölgede birtakım önemli ovalar ve vadiler de bulunmaktadır. İldeki başlıca ovalar ve vadiler Murat vadisi, Muş ovası, Bulanık ovası, Liz ovası ve Malazgirt ovasıdır. Ayrıca şehirde akarsular ve göllerde yer almaktadır, il ülkemizin en büyük ovalarından birine sahiptir.

Muş Şehrinin Yöresel Yemekleri

Yöresel yemekler olarak Muş incelendiğinde şehirde yiyecek kültürünün oldukça gelişmiş olduğu gözlemlenmektedir. Bölgede kış mevsimi normalden biraz uzun olduğundan dolayı aileler evlerine yiyecek maddeleri tedarik etmektedir. Bundan dolayı da yemeğe verilen önem oldukça fazladır. Yazın hazırlanan sebze ve etler torbalara doldurulur ya da tenekelere konulur. Şehirde ünlü olan yöresel yemekler şu şekilde sıralanmaktadır: pırvaz, çorti, pınağun, muş köftesi, hazüt dolması, kırçikli kelem dolması, teter helvası, keşkek, kırçik, herse, mirtoğe, cavbelek, helimaşi, jağ, gülük, kenger, sıpidak, uçkun ve kaktır. Sayısından da anlaşılacağı üzere ilde yapılan yemek çeşidi fazladır. Bu yemeklerin her biri ayrı özelliğe ve lezzete sahiptir.

Muş Medreseler Ve Kiliseler

  • Mollakent Medresesi
  • Muratpaşa Medresesi
  • Mahsutpaşa Medresesi
  • Alaaddin Bey Medresesi
  • Meryem Ana Kilisesi
  • Çanlı Kilise

Muş Ören Yerleri Ve Höyükler

  • Mercimekkale Höyüğü
  • Aradere Köyü Mezarlığı
  • Yağcılar Höyüğü
  • Bostankale Höyüğü
  • Dolabaş Höyüğü
  • Malazgirt Yeniköy Kaya Mezarlığı
  • Varto Karlıdere Ören Yeri

Muş Kaleleri Ve Camileri

  • Ulu cami
  • Hacı Şeref Cami
  • Alaaddin Bey Cami
  • Muş Kalesi
  • Hasbet Kalesi
  • Muşet Kalesi
  • Malazgirt Kalesi
  • Kepenek Kalesi
  • Zincirli Kale

Muş Tarihi Evleri

Muş ili tarihi eser ve güzellik açısından bakıldığında oldukça zengindir. Buradaki evlerin temel yapı malzemesi kerpiçtir. İldeki evlerin özene bezene yapıldığı gözlerden kaçmamaktadır. Dolayısıyla görüntü güzelliği açısından şehre hoş bir manzara kattığı iddia edilmektedir. Kentin eski yerleşim düzenine bakıldığında Türk kültürünü yansıttığı söylenmektedir.

Muş Şehrinde Ulaşım

Muş ili dağlık bir arazinin içerisinde olması sebebi ile birtakım engebeli bölgelere sahiptir. Buna karşım bölgede ulaşım olarak pek çok seçenek mevcuttur. Yani şehirde hem karayolu, hem demiryolu hem de havayolu ulaşımı yapmak mümkün olmaktadır. İlde yer alan havaalanı yaklaşık olarak şehir merkezine on sekiz kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yoğun kış koşulları nedeni ile havaalanı kış koşullarına uygun olan donanıma sahiptir. Karayolu olarak bakıldığında ise trafik yoğunluğunun en fazla olduğu yol bağlantısı Bingöl Muş Tatvan devlet yolunun kullanıldığı bölüm olarak bilinmektedir.

Muş Ekonomisi

İl ekonomisinin temel sektörü tarım ve hayvancılık olarak bilinmektedir. Bunun üzerindeki en büyük etken ise ilin geniş ve yeşil arazilerle kaplı Doğu Anadolu bölgesinde yer almasıdır. Ekonomide sanayi içerisinde en yüksek payı imalat sanayi oluşturmaktadır. 2014 yılında yapılan çalışmalara göre Muş ili ihracat bakımından ülkemizdeki iller arasında yetmiş üçüncü sıraya yerleşmiştir. Dolayısıyla sanayi verileri olarak incelendiğinde genel olarak il son sıralarda yer almaktadır. Sanayinin büyük bölümünü orta ve küçük ölçekli işletmeler meydana getirmektedir. Şehirde büyük ova yer almasına rağmen ne yazık ki ekonomik anlamda bu durumdan faydalanma imkânı gelişmemiştir. Buna yönelik olarak son yıllarda bazı projeler yapılmaktadır.

Diğer Hava Yolları

Seyahat haberleri ve fırsatlarından ilk siz haberdar olun! Travelape.com'dan en son seyahat haberleri ve fırsatları hakkında mail almak istiyorum: