Ucuz Erzurum Uçak Bileti Satın Al
Eğer bir sonraki seyahatinizin Erzurum olmasını istiyorsanız ve seyahat etmek için hava yollarını kullanmak isterseniz, Erzuruma’a gidebilmek için en ucuz uçak bileti alma şansını yakalayabilirsiniz. Günümüzde birçok hava yolları firmaları, sadece dünyanın her yerine değil, Türkiye’nin her yerine uçuş hizmetleri vermektedir. Araştırdığınızda, birçok firmanın kampanyalar düzenlediğini görebileceksiniz ve bu şekilde ucuz Erzurum uçak bileti sahibi olabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken hava yolları firmalarını takip etmeniz ve kampanyaların olduğu zamanlarda veya ucuz bulduğunuz biletleri anında almak. Artık uçak biletlerini bulmak ve almak zor değil. Eskiden sadece acentelere zahmet ederek gidip aldığınız biletleri, artık internet üzerinden veya cep telefonlarınızdan bile satın alabilirsiniz. Hava yolları firmalarını takip edin ve uçak bileti satın almak istediğinizde, anında elinizin altında olsun.
Erzurum Tarihi
Erzurum, Türkiye’nin en büyük olmasa bile, en kalabalık tam olarak yirmi yedinci şehri olarak kabul edilir, fakat aynı zamanda ise Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ili olarak bilinir. Erzurum, tarihin ilk yerleşim şehri olarak çok önemli bir yerdir ve birçok tarihi eserlerle tanınmaktadır. Erzurum’un tarihi sadece Türkiye için değil, dünya çapında çok önemli bir yer alır ve Erzurum’u ziyaret etmeden önce mutlaka tarihini ve gidebileceğiniz yerleri araştırarak gitmeniz gerekir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelişini unutmayalım. Bunların yanı sıra, Erzurum’un tarihi, antik çağlara da dayanmaktadır. Erzurum’a ayak bastığınız anda, tarihin kokusunu alabileceksiniz. Farklı antik kentleri ve arkeolojik alanları, ayrıca müzeleri ile gelenleri her zaman etki altında bırakmaktadır.
Erzurum’a Ne Zaman Gitmeli
Birçoğunuzun bildiği üzere Erzurum’da kış ayları çok sert ve çetin geçer. Kar yağışları uzun sürer ve hava çok soğuk olur. Kış aylarında birçok kış sporları ve kayak yapmaya gidenleri görebilirsiniz. Yaz ayları Erzurum’da kurak ve sıcak geçmesine rağmen, Erzurum’a gitmenin en iyi zamanı aslında ilkbahar ve yaz ayları olmaktadır. Kışın ziyaret edenlerde çok oluyor, fakat rahat bir gezi düzenlemek isterseniz, en iyisi ilkbahar ve yaz aylarında bir gezi planlamaktır. Böylece Erzurum’un kültürünü ve tarihini doyasıya yaşayabilirsiniz.
Erzurum’un İklimi Ve Bitki Örtüsü
Erzurum’un hem kış ayları hem de yaz ayları çok sert geçer. Kışın çok soğuk, neredeyse tamamiyle 50 gün süre ile kar görebilirsiniz ve kış aylarında ise -8 dereceye kadar soğukluk düşebiliyor. Bu gerçekten çok sert bir kış anlamına gelir. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 19 derece civarlarında olur, fakat kurak olduğu için de çok sıcak hissedebilirsiniz. Erzurum iklim açısından zor bir yer olmasına rağmen, kültürün çok güzel yaşatıldığı ve gelen bütün misafirlerini en iyi şekilde ağırlayan şehirlerimizden bir tanesidir. Erzurum’un doğası çok geniştir. Kış aylarında yağan karlar, akarsulara iner ve dolayısıyla su gideri sağlanır. İlkbahar aylarında ve yazın her yer yemyeşildir ve kışın ile kar ile bembeyaz.
Erzurum’un Lezzetleri
Erzurum’da Yemeden Dönmeyin
Cağ Kebabını Tatmadan Gitmeyin
Erzurum’u ziyaret ettiğinizde tatmanız gereken birçok yöresel lezzetler var, fakat hem yerliler hem de yabancı turistler tarafından çok beğenilen lezzetlerden bir tanesi Cağ Kebabı olmaktadır. Mutlaka duymuşunuzdur, fakat tattınız mı? Kuzu etinden yapılır ve lezzeti olağanüstüdür. Yiyen tekrar yemek istiyor.
Her Öğün Yenilebilir
Birçoğumuz her öğünde kendimizi rahatlatmak amacıyla çorba içmesini severiz. Bunun için de, Erzurum’da severek içebileceğiniz, damak tadınıza uygun bir şekilde Ayran Aşı ve Kesme Çorbalarını tadabilirsiniz. Yöresel ve Erzurum’da orjinallerini tadabileceğiniz enfes çorba türleridir.
Erzurum Alışveriş Yerleri
Erzurum’da alışveriş yapmak denilince, birçok kişinin aklına ilk gelen, Otlu Taşı olmaktadır. Özellikle Erzurum taş işçiliği ile çok büyük bir ün kazanmış durumdadır ve gerçekten çok güzel sanatları ortaya çıkarıyorlar. Hediye olarak alabileceğiniz Otlu Taşlarından yapılan kolyeler, küpeler, yüzükler ve tespihler bulunuyor. Bunların dışında eğer yöresel lezzetlere daha fazla düşkünseniz, hem kendinize hem de hediye olarak burada çok meşhur olan akide şekeleri ve limonlu şekerlerini alabilirsiniz. Bunları bütün mağazalarda ve hatta alışveriş merkezlerinde bile bulabilirsiniz. Erzurum’da alışveriş yapmak için özel bir han veya çarşı aramanıza gerek yok. Son zamanlarda, Erzurum’unda gelişmesiyle beraber, alışveriş merkezlerine ya da aktarlara gittiğinizde, yöresel ürünleri bulabilirsiniz.
Erzurum’dan Sevdiklerinize Hediye Ne Almalı?
Erzurum’da Görülecek Yerler
Çifte Minareli Medrese
Erzurum’un ve Türk tarihinin en önemli yapılarından bir tanesi Çifte Minareli Medresesi olup adeta Erzurum’un ise simgesi haline gelmiştir. Birçok tarihi yapılarda olduğu gibi, kesin bir tarihi bilinmese de, Selçuklu dönemine ait olduğu ve aynı zamanda Alaaddin Keykubat’ın kızı, Hundi Hatun tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bu sebeple de sadece, Çifte Minareli Medrese olarak değil, aynı zamanda, Hatuniye Medresesi olarakta kabul edilmiştir.
Erzurum Kalesi
Birçok şehrimizde kalenin olduğu gibi, elbette Erzurum’da da, Erzurum Kalesi bulunmaktadır. Bu kale, Bizanlılar tarafından inşaa edilmiş olarak bilinmektedir. Tarihten bu yana birçok medeniyetlerin eline geçmiş ve değişimler görmesine rağmen, 11. Yüzyılda Türk egemenliği altına girmiştir. Erzurum Kalesi, iç kale ve dış kale olmak üzere, iki bölümden oluşmaktadır. Kalenin yüksekliği 2000 metreye yakın olmaktadır ve günümüzde ise birçok ziyaretçiler kaleyi görmek için Erzurum’a akın ediyor.
Arkeoloji Müzesi
İlk defa Çifte Minareli Medrese’de başlatılan müze sergisi, daha sonraki dönemlerde bir binaya taşınarak, Arkeoloji Müzesi olarak tekrardan adlandırılmıştır. Müzede, Erzurum ve civarındaki arkeolojik kazı araştırmalarından çıkan eserler vitrinler içerisinde sunulmaktadır. Müzede 5 adet salon bulunurken, müzede Selçuklu döneminden tutun ki Helenistik ve Roma Dönemlerine ait birçok eserleri görebilirsiniz.
Tortum Şelalesi
Doğayı sevenler ve doğada yürüyüş yapmak isteyenler için Tortum Şelalesi çok iyi gelecektir. Tortum Şelalesi sadece Türkiye’nin bir doğa güzelliği değil, artık günümüzde dünya çapında kabul görmüş bir doğa güzelliğidir. Bununla birlikte, şelale Türkiye’nin birinci, fakat dünyanın ise üçüncü yüksek şelalesi olarak bilinmektedir. En önemli konulardan bir tanesi ise Türkiye’nin hidroelektrik santralinin Tortum Şelalesi aracılığı ile yapılmış olmasıdır. Tortum Şelalesine ister gezerek, isterseniz de kendi araçlarınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Palandöken Kayak Merkezi
Eğer kış sporlarını seviyorsanız ve karı gördüğünüzde kendinizi tutamayacak bir hale geliyorsanız, kış mevsiminde Erzurum’da bulunan Palandöken Kayak Merkezine gidebilirsiniz. Malum şehrin kış aylarında çok soğuk ve karlı olması ile beraber, buradaki kış turizmini her yıl olumlu bir şekilde etkiliyor. Yabancılar ve yerliler kış sporlarını yapmaya ve tatil için Erzurum’a gelebiliyorlar.
Atatürk Evi Müzesi
Erzurum’da unutmamamız gereken ve Erzurum’u ziyaret ettiğimizde mutlaka uğramanızın tavsiye edildiği yerlerden bir tanesi, Atatürk Evi Müzesi’dir. Biliyorsunuz ki Atatürk sadece Türkiye için değil, dünya için çok önemli bir isim olmaktadır. 19. Yüzyılda yapılan ve 12 Mart 1918 tarihinde Erzurum kurtuluşu zaferinden sonra ikametgahı Erzurum valiliğine verilmiş bu yapı, her geçen gün ziyaret akımına uğramaktadır. Müze aynı zamanda 1915 ve 1916 tarihleri arasında Alman Konsolosluğu olarakta görevi görmüştür. Buradan anlayacağınız üzere, müzenin hem tarihi hem de maneviyat açısından çok fazla özelliği bulunmaktadır.
Erzurum’a Nasıl Gidilir?
Erzurum’a gitmek için artık birçok seçenekler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi hava yollarıdır. Hava yolları gün içerisinde sık sık Erzurum’a yolcu taşımaktadır, dolayısıyla genellikle yer bulmakta da zorluk çekmezsiniz. Bunun dışında birçok otobüs firmaları Erzurum’a gitmektedir. Ayrıca Erzurum’a artık demiryolları üzerinden de gidebilirsiniz. Bu sebeple Erzurum’a ne zaman gitmek istediğinizi kararlaştırdıktan sonra tek yapmanız gereken, sadece hangi ulaşımla gitmek istediğinze karar vermek. Sizin için hangisi daha rahat bir yolculuk olursa, onu seçebilirsiniz.
En Ucuz Samsun Uçak Bileti Satın Al
Samsun ili Karadeniz bölgesinde yer alan iller arasındadır. Yeşil ile mavinin bir arada bulunduğu Samsun yılın he döneminde birçok insanın ziyaretine ev sahipliği yapmaktadır. Şehirden her yere ulaşım imkânı bulunmaktadır. Ancak genellikle insanlar uçak seyahatini tercih etmekte ve uçak bileti fiyatları hakkında bilgi edinmek istemektedirler. Samsun ilinin havaalanı Çarşamba ilçesinde yer almaktadır. Havaalanına en ucuz uçak bileti bulmak isteyen kişilerin internetten yararlanmaları fayda sağlamaktadır. Samsun uçak bileti almak isteyen kişiler internet haricinde bilet satış noktalarından da biletlerini temin edebilmektedirler. Samsun uçak bileti fiyatları iki şehir arasındaki uzaklığa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla uçak biletleri hakkında detaylı bilgi almak için tercih edilen firma acentesi ile iletişime geçilmelidir.
Samsun Hakkında Genel Bilgiler
Samsun ülkemizin en kalabalık on altıncı şehri olarak bilinmektedir. Karadeniz bölgesinin sahil şeridinde orta Karadeniz kısmında yer almaktadır. Atatürk şehri olarak da bilinen Samsun’un bünyesinde bulunan liman bölge ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca limanın en önemli özelliklerinden biri de eski dönemlerde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışını simgeliyor olmasıdır. Her ne kadar o dönemlerde liman tesisleri olmasa da küçük gemiler rahatlıkla şehre giriş yapabilmekteydi. Limanın tarihi öneminden dolayı Atatürk’ün Samsun’a çıkışını temsil eden Bandırma Vapuru limanın doğu ucunda yer alan Doğu Park’ta müze olarak sergilenmektedir.
Samsun İlinin Tarihi
Samsun şehrinin tarihine bakıldığında milattan önce yedi yüz elli yıllarında Amisos adı ile kurulduğu görülmektedir. Şehirdeki yerleşim yerlerinin meydana gelmesi eski taş devrine kadar dayanmaktadır. Kurulduğu günden bu yana şehir Pontus, Pers, Makedonya, Bizans, Danişment ve Osmanlı gibi birçok devletin hâkimiyeti altına girmiştir. Şehir tarihteki en önemli yerini ise 19 Mayıs 1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile almıştır. Samsun yani o dönemlerdeki adı ile Amisos’un Anadolu Selçuklu hükümdarı olan ikinci Kılıçaslan tarafından alınmasının ardında Türkler burada Müslüman Samsun’u kurmaya başlamışlardır. Geçmişten günümüze kadar olan döneme bakıldığında şehir sürekli gelişme göstermekte ve insanlara yönelik kaliteli hizmet sunmaya devam etmektedir.
Turizm Şehri Samsun
Samsun şehri turizm açısından oldukça zengin potansiyele sahiptir. Bölgede doğa turizmi ile kültür turizmi iç içe bulunmaktadır. Doğa turizmi açısından bakıldığında Samsun Karadeniz Bölgesinde en geniş kıyı şeridine sahip olan il olarak bilinmektedir. Bu uzun kıyı şeridinin büyük bir bölümü denize girmek isteyen turistler için oldukça elverişlidir ve uygun kumsallar yer almaktadır. Genel olarak yüzmenin yapıldığı sahillerde bunun yanı sıra sörf, yelken ve jet ski gibi sporları da yapma olanağı bulunabilmektedir. Doğa turizminde en çok denizden yararlanılmaktadır. Ancak bunun haricinde paraşüt ve at binme gibi sporlar da tercih edilmektedir. Doğa turizmi bakımından Samsun her geçen gün gelişme göstermektedir.
Samsun’da Kültür Turizmi
Samsun’da kültür turizmine bakıldığında genel olarak ilk sırada müzeler yer almaktadır. Şehir kapsamında toplam altı tane müze yer almaktadır. Bu müzelerin isimler şu şekildedir:
Samsun’da Tarihi Alanlar
Samsun’a arkeolojik alanlar açısından bakıldığında şehirde toplam üç tane arkeolojik alan bulunmaktadır. Bunlar Dündar Tepe Höyüğü, Bağtepe ve Akalan Kalesidir. Bunların yanı sıra şehirde Amisos Tepesi adı verilen tarihi alan da bulunmaktadır. Bu tepe turizme katkı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir ve içinde yer alan mezar odaları insanların ziyaretine açık bırakılmaktadır.
Samsun’a Gidince Ne Yenilmelidir?
Her ilde olduğu gibi Samsun’un da kendine ait yöresel yemekleri bulunmaktadır. Bunların başında ilk sırada keşkek ve tirit yer almaktadır. Karadeniz bölgesinde tüketilen sebzeler genel olarak birbiri ile benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla da bazı sebze yemekleri bölgedeki diğer iller ile ortak olabilmektedir. Şehirde karalâhana dolması, mısır çorbası da sıklıkla tüketilmektedir. Tatlı olarak ise Kocakarı Gerdanı tatlısı şehirde oldukça ünlüdür. Yemeklerin ve tatlıların haricinde şehrin köylerinde kendilerine özgü ekmekler de üretilmektedir. Özellikle ilin kendine has pidesi pek çok turist tarafından ilgi görmektedir. Şehir kültüründeki çeşitliliğin yemeklere de yansıdığı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle şehirde çok çeşitli yemekler bulunmaktadır.
Samsun’un Ünlü Yemekleri
Samsun İklimi Ve Bitki Örtüsü
Samsun ilinde genel olarak ılıman bir iklim hâkim olmaktadır. Yıl boyunca bakıldığında sıcaklık derecelerinin sıfırın altına düştüğü gün sayısı oldukça azdır. Karadeniz bölgesinin temel özelliği olan bol yağış Samsun için de geçerli olmaktadır. Ilık olan hava bol yağış ve geniş yeşillik ile birleşmektedir. Bu da beraberinde bitki örtüsü bakımından zenginliği getirmektedir. İl topraklarının büyük bölümünü ormanlar oluşturmaktadır. Geriye kalan kısımlarda ise çayırlık, fundalık, ekili ve dikili alanlar yer almaktadır.